Kundalini Yoga

Yoga betekent eenheid of verbinding. Verbinding met je lichaam, geest en ziel, je ware natuur. Dat komt overeen met mijn holistische mensvisie waarbij net zoals bij Kundalini yoga er vanuit wordt gegaan dat alles met elkaar verbonden is. Daarom sluit yoga zo mooi aan bij mijn manier van leven en werken. Yoga ondersteunt je in alles in jezelf te accepteren, je lichaam, je gedachten, je gevoel en wie je werkelijk bent. Je wordt daardoor liefdevoller naar jezelf en liefdevoller naar de ander. Door te accepteren kan je ook iets loslaten wat destructief is of niet meer werkt. Yoga is helend, brengt ontspanning en gevoelens van geluk in jezelf en hierdoor ook in de relaties die je hebt met anderen.

Kundalini Yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Uit Kundalini Yoga zijn alle andere vormen van yoga voort gekomen. Het is compleet en krachtig en bevat nog alle aspecten van yoga. Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademhalingtechnieken, mudra’s (hand-vingergebaren), mantra’s (helende klanken), ontspanning en meditatievormen. De meditaties worden vaak begeleid door muziek. Tijdens de yogales ga je met je aandacht naar binnen, naar jezelf toe en word je bewust van jouw lichaamsenergie en je lichamelijk, psychisch en emotioneel welbevinden. Kundalini Yoga werkt helend en brengt je in diep contact met 
jezelf. Je ervaart al snel ontspanning, energie en bewustzijn.
 Fysiek maakt deze yoga je sterk, mentaal en emotioneel word je stabieler tevens brengt het rust en wijsheid.

Kundalini is de energie van het bewustzijn die iedereen in zich heeft. Yoga betekent verbinding. Kundalini Yoga verbindt het eigen individuele bewustzijn met het universele bewustzijn. Het werkt direct in op het zenuwstelsel, de klieren en de chemie in de hersenen waardoor je de effecten direct kunt ervaren. De oefeningen zijn eenvoudig maar doelgericht en effectief. Je brengt jezelf helemaal in balans.

Eind jaren 60 heeft Yogi Bhajan Kundalini yoga vanuit India naar het westen gebracht. Voor die tijd werd Kundalini Yoga alleen door een beperkte groep in India beoefend.

Kundalini Yoga kan door iedereen gedaan worden het maakt niet uit hoe lenig je bent. Het gaat niet om de uiterlijke vorm maar om de innerlijke beleving.

 

 “Kundalini Yoga is the supreme technology to awaken your awareness and take you into your original Self. It is a natural unfolding of your own nature.”

Yogi Bhajan