Hooggevoeligheid in vele vormen

Zelf ben ik ook hooggevoelig, in mijn werk als holistisch psycholoog is dat een grote meerwaarde. Liever gebruik ik geen labels of etiketten als hooggevoeligheid omdat we mensen zijn met eigenschappen en klachten maar het schept duidelijkheid en herkenning in de communicatie.

Het grootste deel van mijn leven voelde ik me anders, nam ik veel waar maar wist ik niet dat dit voort kwam uit mijn hooggevoeligheid. In mijn psychologiestudie is de term hooggevoeligheid ook nooit aan de orde gekomen. Ik heb vele aspecten van mijzelf niet begrepen en last gehad van de kenmerkende klachten als gevolg van hooggevoeligheid. Ik ben me nu ongeveer 6 jaar bewust van mijn hooggevoeligheid. Door eigen ervaring, ontwikkeling en opgedane kennis kan ik nu meestal hier goed mee omgaan. Elke dag leer ik bij en ga ik nog meer vanuit mijn ware natuur leven. 

In mijn praktijk begeleid ik succesvol veel hooggevoelige mensen met vele uiteenlopende klachten. Zij hebben regelmatig al een heel traject in de reguliere psychologie en psychiatrie afgelegd zonder heel veel verder te zijn gekomen. In de reguliere psychologie en psychiatrie wordt hooggevoeligheid helaas nog niet erkend. Dit zorgt mijns inziens voor misplaatste diagnoses, behandelingen en vooral groot verdriet bij de hooggevoelige persoon in kwestie omdat die niet erkend wordt. Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig en in Nederland komt dat dus neer op ruim 3 miljoen mensen. Hooggevoelige mensen zijn er niet voor niets ze hebben een mooie en belangrijke taak op aarde en veel te brengen. Daarom ben ik gestart met het geven van workshops en voorlichting op scholen over hooggevoeligheid. In 2015 ga ik starten met trainingen voor hooggevoelige mensen om van klacht naar kracht te kunnen groeien en een training voor ouders voor het begeleiden van hooggevoelige kinderen.

In bijgevoegd artikel beschrijft een hooggevoelige vrouw heel mooi hoe zij de relatie ziet tussen bepaalde ‘stoornissen’ en hooggevoeligheid. Ik deel grotendeels haar visie, ik heb zelf nog wat aanvullingen hierop maar die zal ik in een volgende blog verder toelichten. Hooggevoeligheid in alle soorten en maten.